Természetközeli szennyvíztisztítás Bugacpusztaházán – Mi építettük!

2021.07.27

2019-ben a Bács-Kiskun megyei Bugacpusztaházán építettünk ki egy természetközeli szennyvíztisztító rendszert. A település egészen addig nem képezte részét egy szennyvízkezelési agglomerációnak sem, így nem volt kiépített közmű a 200-300 fős kis faluban.

Természetközeli szennyvíztisztítás Bugacpusztaházán – Mi építettük!

Miért természetközeli szennyvíztisztító rendszert építettünk?

Külföldiek is csodájára járnak annak a szennyvíztisztító rendszernek, amit részben a kényszer szült, ugyanis 5 évig kérdéses volt, hogy a település hogyan tudja teljesíteni az Európai Unió környezetterhelési díja miatti sürgető elvárást, hogy megoldják a szennyvízkezelést. Ezt a problémát tovább nehezítette, hogy Bugacpusztaháza természetvédelmi területek között helyezkedik el, illetve az emésztőgödör drága szennyvízelvezető megoldás az ürítési költségei miatt. Így esett a választás a természetközeli szennyvíztisztító rendszerre, mely a kommunális szennyvizet tisztítja vegyszer és nagyobb gépezet felhasználása nélkül.

bugac2 - szennyviztisztito.png
 

A természetközeli szennyvíztisztító rendszer felépítése

  1. előülepítő
  2. gyökérzónás tisztítórendszer
  3. utótisztító tó
  4. szikkasztómező

Hogyan működik?

A természetközeli szennyvíztisztító rendszer alkalmas arra, hogy a vízbe került szemcsés szennyeződéseket és egyéb veszélyes szerves anyagokat kiszűrje. A víz először az előülepítőbe kerül, ahol kiülepszenek a darabos szennyeződések és a vegyszerek. Az iszap megköti ezeket a klóros oxidálószereket, így a gyökérzónás tisztítórendszerbe a nádnak, a sásnak és egyéb vízinövényeknek már csak az oldott szerves anyagokat kell lebontani, melyeket a gyökérzónájukban található baktériumok végeznek.
természetközeli-szennyviztisztitas.jpg
 

Ezt követően a víz az utótisztító tóba kerül, melynek a víztisztításon kívül további előnye, hogy a helyi mikroklímát is képes javítani a párologtatása által, illetve pozitív hatással van a környező növény- és állatvilágra is. A tavat elhagyva a víz a szikkasztómezőn keresztül visszajut a talajba, ahol a növények hasznosítják.

További tervek a településen

A település vezetősége büszke a szennyvíztisztító rendszerére, de törekszenek arra, hogy még környezetbarátabbá tegyék a falut. Ennek keretein belül gondolkoznak olyan fejlesztésben is, mely azt tenné lehetővé, hogy az évente egyszer az előülepítőből kiszivattyúzott biomasszát ott helyben fel tudják dolgozni, ezáltal a környezetterhelő szállítást is megspórolva. Továbbá jelenleg is dolgozunk egy olyan rendszer kidolgozásán, mely képes lenne a szürke víz visszaforgatására. A helyi önkormányzat hosszútávú célnak tűzte ki, hogy Bugacpusztaháza mind a 106 háztartásában megvalósítsák a környezetbarát, biológiai szennyvíztisztító rendszert.

Amennyiben Ön is érdeklődik egy ehhez hasonló rendszer kiépítése iránt, keresse bizalommal Szaktanácsadó mérnökeinket!