Természetközeli szennyvíztisztítás

2021.06.04

A klímaváltozás egyre inkább felhívja a figyelmet az ökotudatos gondolkodásra, illetve gazdálkodásra. Így egyre jobban népszerűvé válnak hazánkban is a természetközeli szennyvíztisztítási eljárások – köztük a gyökérzónás víztisztítás is.

Természetközeli szennyvíztisztítás

Hogyan zajlik a természetközeli szennyvíztisztítás?

A természetközeli szennyvíztisztítást passzív technológiának is nevezik, mivel a tisztítás vegyszer hozzáadása nélkül történik. A víztisztítás során a baktériumok lebontó tevékenységét és a növények tápanyagfelvételét, valamint a kialakuló komplex szárazföldi vagy vízi ökoszisztémát használják ki.

 

Közműpótló szennyvíztisztító kisberendezés

A különböző eredetű szennyvizek kezelésének egyik lehetősége az ún. közműpótló szennyvíztisztító kisberendezésbe történő vezetés, mely ugyanolyan biztonságos és korszerű módon képes ellátni feladatát, mint a kommunális hálózati rendszer. A korszerű közműpótlók közé soroljuk a természetközeli szennyvíztisztító berendezéseket, mint a tavas-, épített gyökérzónás-, faültetvényes- és szikkasztásos szennyvíztisztítókat.

hidroconsulting_termeszetkozeli_szennyviztisztitas.jpg

Gyökérzónás szennyvíztisztítás

A gyökérzónás szennyvíztisztítás kiváló megoldás lehet olyan ingatlanok számára, ahol vagy még nincs kiépítve csatornahálózat, vagy pedig a jelenlegi rendszer valamilyen okból átalakításra, illetve bővítésre szorulna, így egy korszerű közműpótló berendezés alkalmazása megfelelő lenne a szennyvíz tisztítására.

 

A gyökérzónás szennyvíztisztító műtárgyak földműves kialakítású medencékből állnak, melyekbe megfelelő anyagú töltetet helyeznek el. Ebbe ültetik a növényzetet, amely lehet bármely vízi-mocsári növényfaj, azonban a leggyakrabban nádat, sást, gyékényt és kákát alkalmazzák. Az ültetett növényzet gyökérzete behatol a töltetbe és megfelelő telepítés, illetve műtárgy-kialakítás esetén szinte teljesen átszövi azt. A gyökérzónás szennyvíztisztító rendszerek lehetnek vízszintes és függőleges átfolyásúak, vagy ezek kombinációi.

 

gyokerzonas-szennyviztisztitas-1.jpg

gyokerzonas-lakossagi-szennyviztisztitas-4.jpg

A hagyományos szennyvíztisztás technológiáival szemben sok előnnyel rendelkezik:

  • nincs energiaigénye és gépkarbantartási szükséglete,
  • alacsony a karbantartási igénye,
  • minimális az üzemeltetési költsége,
  • magas fokú az üzembiztonsága,
  • jól viselik a szennyvíz terhelés ingadozásait,
  • környezetbe, tájba illő.

 

Honlapunkon további sok hasznos információ található a technológiával kapcsolatban, mely 15 év kutatási, tervezési és megvalósítási tapasztalat eredménye. Esetleges kérdések esetén, keresse bizalommal szakértő kollégáinkat!