Kistapolca település szennyvízkezelésének kiépítésében is részt vettünk

2022.02.14

A Hidro-Consulting alakította ki Kistapolca korszerű, környezetbarát szennyvízkezelő rendszerét, mely a VP6-7.2.1.2-16 számú Egyedi szennyvízkezelés pályázatból került finanszírozásra. A 2020-ban végrehajtott fejlesztések összesen 39 ingatlant érintettek, melyeknél közműpótló kisberendezéseket helyeztünk el.

Kistapolca település szennyvízkezelésének kiépítésében is részt vettünk

A korszerű szennyvízkezelő rendszer kiépítésének célja

 

Kistapolca területén a közüzemi ivóvízellátás megoldott volt, azonban az ártalommentes szennyvízkezelés még nem volt kialakítva, ennek következtében a környezetterhelés, a talaj- és vízszennyezés lehetősége is fennállt. A kommunális szennyvíz gyűjtését korábban egyedileg, nem megfelelően szigetelt gyűjtőaknák alkalmazásával végezték, ezzel komoly környezetszennyezést okozva. Ezen problémák mihamarabbi megszüntetése indokolta az új, természetközeli szennyvíztisztító és -elvezető rendszer kiépítését a településen.

 

Milyen technológiával épült?

A településen kiépített egyedi, korszerű közműpótló kisberendezések több részből állnak:

  1. előülepítő

  2. PPU-ClearFox Nature fixfilmes bioreaktor

  3. szivattyú akna

  4. gyökérzónás utótisztító

 

hidroconsulting_clearfox_nature_bioreaktor_gyokerzonas_utotisztito.jpg  hidroconsulting_szivattyu_akna_clearfox_nature_bioreaktor.jpg
 

Az előülepítő egy kétkamrás műtárgy, ahol a szennyvízből leválasztásra kerülnek a szemcsés, ülepíthető vagy felúszó anyagok. Az előülepítő elfolyó oldalán lévő hidraulikai kiegyenlítő szelep biztosítja a biológiai tisztítóegység egyenletes hidraulikai terhelését.

 

A rendszer második állomása a PPU-ClearFox Nature típusú fixfilmes bioreaktor, melyben egy billenő-vályú és egy ahhoz kapcsolódó speciális osztómű biztosítja a szennyvíz lökésszerű adagolását, ezzel biztosítva a szükséges mennyiségű levegő beszívását. Itt történik meg a szerves anyagok lebontása, a szennyvíz nitrifikációja és a részleges denitrifikáció is.

 

A bioreaktorból a biológiailag tisztított víz a szivattyú aknába áramlik, mely 2 ágra oszlik:

 

Az utóbbi állomáson zajlik a víz utótisztítása és a műtárgy alsó zónájában a víz elszikkasztása és újrahasznosítása is megtörténik.

 
hidroconsulting_kozmupotlo_kisberendezes_korszeru_technologia.jpg  hidroconsulting_utotisztitas_kozmupotlo_kisberendezes.jpg
 

Miért a környezetbarát közműpótló kisberendezést alkalmaztuk?

A korszerű technológia számos előnnyel rendelkezik a hagyományos szennyvíztisztással szemben, melyek közül a legfontosabbak:

  • kis energiaigény

  • vegyszermentes tisztítás

  • természetközeli megoldás

  • zéró szag- és zajemisszió

  • minimális üzemeltetési költség

 

Ha Ön is érdeklődik a természetközeli szennyvízelvezető rendszerek iránt, keresse bizalommal Szaktanácsadó mérnökeinket egyedi igényekre tervezett megoldásokért!