A hagyományos biológiai tisztítás

2021.05.27

A szennyvíztisztítás biológiai módszere először Manchesterben jelent meg 1914-ben, de szélesebb körben csak a II. világháborút követően terjedt el. Az aerob eleveniszapos tisztítás a leggyakrabban alkalmazott technológiája a biológiai fertőtlenítésnek.

A hagyományos biológiai tisztítás

Hogyan működik?

Levegőztetett medencében zajlik a szervesanyag lebontása, melyet mikroorganizmus aggregátumok végeznek el. A víztől a keletkező iszapot ülepítéssel választják el, majd recirkuláltatják a sejtkoncentráció növelése érdekében, illetve a fölösleget elvonják.

A biológiai tisztítás fejlődése

Az évek során ebből a hagyományos módszerből fejlesztették ki az összetettebb rendszereket, melyek már nem csak a szervesanyag eltávolításért felelősek, de a növényi tápanyagok lebontására is képesek. A fejlesztések során folyamatosan beépítették a módszerekbe a mikrobiális kinetikát is figyelembe vevő egyenleteket. Mára országos és nemzetközi együttműködéssel létrehozott számítógépes modellek is léteznek, melyek több funkcióval is rendelkeznek:

  • a nem különleges szennyvizek tisztításának tervezése szabványok, műszaki irányelvek alapján (pl.: kommunális szennyvíztisztítás)
  • különleges szennyvizek tisztításának tervezése szabványok és műszaki irányelvek alapján (pl.: vegyipari szennyvíztisztítás)
  • egyenletrendszerek és modellek segítségével végezhető méretezés

biologiai-szennyviztisztito-gepeszet-berendezesei-2.jpg

 

Hidro Consulting Kft. kínálata

Termékpalettánkban számos biológiai tisztításra szolgáló berendezés megtalálható többféle anyagban, méretben, illetve eltérő gyártástechnológiával:

  • átfolyós reaktor
  • egyterű reaktor

Szükség esetén a reaktoron belüli elrendezés, geometriai kialakítás, gépkiválasztás, gépigények kérdéskörében is magas szintű szakmai segítséget nyújtunk.

További kérdések esetén keresse bizalommal szakértő kollégáinkat!

Szaktanácsadó mérnök: Máté Kristóf