Díjnyertes ökoközpont Bakonyán – gyökérzónás szennyvíztisztító rendszer

2022.01.26

2017-ben a sás-völgyi Erdő Háza vehette át a Jövő Generációja kategóriában meghirdetett Energy Globe díjat, melynek elnyerésében nagy szerepe volt annak, hogy az ökoközpont energiaellátása és szennyvízelvezetése is környezetbarát.

Díjnyertes ökoközpont Bakonyán – gyökérzónás szennyvíztisztító rendszer

A területen működő gyökérzónás szennyvíztisztítót cégünk, a Hidro-Consulting Kft. tervezte és kivitelezte 2013-ban.

 

A gyökérzónás szennyvíztisztító felépítése

Az egyik legrangosabb nemzetközi elismerésben részesült bakonyai szennyvíztisztító három részből áll:

  1. Ülepítő medence
  2. Gyökérzónás medence
  3. Utótisztító tó

A rendszer teljesen energiamentes, nincs beépítve elektromos berendezés (pl. szivattyú), így meghibásodási lehetőség sincs.

 

Ülepítő medence

A kiépített rendszer első állomásának feladata a mechanikai tisztítás, azaz a szilárd anyagok eltávolítása. A gravitáció hatására itt történik meg a szilárd lebegőanyagok kiszűrése. A könnyű anyagok (pl.: zsír) felúsznak a vízfelszínre, míg az iszap leülepedik a medence aljára. A víz innen továbbáramlik csöveken keresztül a gyökérzónás medencébe.

gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_3.jpg   gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_5.jpg   gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_11.jpg   gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_6.jpg

 

Gyökérzónás medence

A második zónában a biológiai tisztítás zajlik, azaz szerves anyagok eltávolítása. A gyökérzónás medence több elemből áll:

  • szigetelő réteg,
  • kavics-szűrőágy,
  • gyökérzóna,
  • nádas.

gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_10.jpg   gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_12.jpg   gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_8.jpg   gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_15.JPG

Az előkezelt szennyvízből a betelepített növények (nád, sás) felveszik az életműködésükhöz szükséges tápanyagokat (nitrogén és foszfor vegyületek), ezáltal megtisztítva a vizet a szennyező anyagoktól. Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy kémiai adalékanyagok hozzáadása nélkül, környezetbarát módon tisztítsuk meg a szennyvizet.

 

Utótisztító tó

A folyamat utolsó fázisaként úgynevezett utótisztítást végez a rendszer.

gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_9.jpg   gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_4.jpg   gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_7.jpg   gyokerzonas_szennyviztisztito_Bakonya_16.JPG

A fennmaradó szennyeződés eltávolítása a víz természetes öntisztulása során megy végbe, amelyet a vízparti növények tápanyagfelvétele és a víz levegőztetése, azaz a vízfelszín levegővel való keveredése (diffúzió) biztosít.

 

Mi történik a megtisztított vízzel?

Az utótisztító tóból kikerülő víz visszakerül a természetes körforgásba, azaz miután nem került bele vegyi adalékanyag, visszaáramoltathatjuk természetes élővizekbe: tavakba, patakokba.

 

Ha Ön is érdeklődik a természetes szennyvíztisztítási megoldások iránt, keresse Szaktanácsadó mérnökeinket egyedi ajánlatokért!