UV fertőtlenítő rendszer alkalmazása a szennyvíztisztításban

2021.05.28

A szennyvíztisztításnak számos módja van, ezek közül az egyik az UV fertőtlenítő rendszerek használata, melyet részletesebben bemutatunk az alábbi cikkben.

UV fertőtlenítő rendszer alkalmazása a szennyvíztisztításban

Különböző technológiák

A víztisztítás elsődleges célja, hogy a hálózati vizekben élő mikroorganizmusokat elpusztítsák, sterilizálják, emberi egészségre nézve ártalmatlanná tegyék, illetve az esetleges elszaporodásukat megelőzzék.

Három nagy csoportba lehet besorolni a fertőtlenítési technológiákat:

  1. kémiai tisztítás
  2. fizikai tisztítás
  3. biológiai tisztítás

A fizikai fertőtlenítés során életképtelenné teszik, roncsolják az organizmusokat, illetve szűréssel visszatartják a káros anyagokat, mikroszkopikus élőlényeket. A szükséges vegyszerek mennyiségének csökkentése és a víztisztítás hatékonyságának növelése érdekében általában együtt alkalmazzák a kémiai és fizikai módszereket.

Az UV fertőtlenítés a fizikai tisztítás egyik fajtája.

UV fertőtlenítés

Az UV fertőtlenítő rendszeres víztisztitásnak számos pozitív hatása van. Vegyszerek nélkül képes elpusztítani a mikroorganizmusokat, ezenkívül használata során nem képződnek az élő szervezetre káros melléktermékek a vízben. Nem módosítja a víz kémiai és fizikai paramétereit, és pH értéktől függetlenül alkalmas minden víz fertőtlenítésére.

Azonban ennek a módszernek is megvannak a maga hátrányai. Mivel az UV fertőtlenítő hatását csak a sugárzás időtartama alatt képes kifejteni, így nem alkalmas arra, hogy megakadályozza az egész hálózaton belül a mikroorganizmusok elszaporodását. Ezért ezt a módszert is általában kémiai víztisztítási technológiákkal kombinálva alkalmazzák.

Hogyan pusztítja el az egyes organizmusokat?

Az ultraibolya sugárzás meghatározott hullámhosszon (~253,7 nm) erős fertőtlenítő hatással bír. A sejtek DNS-e elnyeli az UV sugarakat, mely módosítja bennük a bázispárok közötti kötéseket, károsítja a mikrobákat és egyéb sejtes élőlények örökítő anyagát. Így elvesztik szaporodási képességüket és elpusztulnak. Így az UV fertőtlenítő rendszer egy hatásos szennyvíztisztítási módszer.

ClearFox UV modul

Az általunk forgalmazott ClearFox UV modul előnye, hogy kevés helyet foglal, csak a szereléshez és lámpacseréhez szükséges teret kell meghagyni mellette. Több méretben is kaphatóak, melyek elsősorban a lámpák számában és maximális áramlási sebességükben térnek el.

Részletesebb leírást a ClearFox UV fertőtlenítő rendszerekről a Termékeink közt talál!

 

További kérdések és egyéni igények esetén, kérjük, vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel!

Szaktanácsadó mérnök: Gortva Bálint