Szürkevíz

2023.02.22

Klímaváltozás, népességnövekedés, vízhiány. Ezek sajnos már a jelen kor problémái, és ha nem teszünk ellene, a népesség egyre nagyobb része fog vízhiányos városokban élni.

Szürkevíz

Klímaváltozás, népességnövekedés, vízhiány. Ezek sajnos már a jelen kor problémái, és ha nem teszünk ellene, a népesség egyre nagyobb része fog vízhiányos városokban élni.

A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” népszerű mondás alapján nézzük, mit tehetünk a vízkészlet fogyása ellen mi, az otthonunkban, vagy akár a munkahelyünkön.

Mi az a szürkevíz?

A szürkevíz az a víz, amit már egyszer használtunk (pl. kézmosásra, fürdésre), nem lehet meginni vagy főzni vele, de mivel nem tartalmaz ürüléket, vizeletet illetve nagy mennyiségű ételmaradékot (ezt fekete víznek nevezik), nem számít hagyományos értelemben vett szennyvíznek sem. A használt vizet vagy szürkevizet sok területen lehet hasznosítani.

Egyes szakirodalmak az esővizet is szürkevíznek nevezik, hiszen az esővízben is lehetnek olyan szennyeződések (madárürülék, vegyszerek), amelyek miatt bizonyos használat előtt (pl. öntözés) szűrni, tisztítani kell.

Magyarországon a háztartásokban átlagosan 100-150 liter vizet használunk el fejenként naponta. Ennek kb. 30-55%-át megtakaríthatnánk, ha a szürkevizet újra használnánk.

Ez pedig a takarékosság mellett környezetvédelmi szempontból is jelentős mennyiség.

Hogyan lehet hasznosítani a szürkevizet?

Az egyik legegyszerűbb megoldás, amikor a kézmosó, mosogató vizét és az esővizet összegyűjtjük egy műanyag esővízgyűjtő tartályban, és innen szivattyú segítségével felnyomjuk a WC-tartályba, a mosógéphez, vagy a locsolórendszerre. Csapadékvízgyűjtő tartály, csövek és minimális gépészet szükséges a rendszer kiépítéséhez, és máris sokat tettünk környezetünkért. Ezt a vizet azonban kismértékben tisztítani is kell attól függően hogy milyen típusú szürke vizek vannak összegyűjtve és mennyi a csapadékvíz és a szürke szennyvíz aránya.

Cégük például 2021-ben a zuglói Hétszínvirág Óvoda szürke és esővízgyűjtő rendszerének kivitelezési munkáiban vett részt. Az alábbi linken olvasható a projektről egy rövid összefoglaló.

https://mizuglonk.hu/projektek/esoviz-es-szurkeviz-hetszivirag/

Ha kérdésük van, szakmai tanácsra van szükségük örömmel állunk rendelkezésükre. Cégünk az ökologikus vízgazdálkodási rendszerek szakértője. Tervezés-kivitelezés- üzemeltetés teljes spektrumában tudunk ügyfeleink rendelkezésére állni. Áruházunkban, mely a hidropipe.hu oldalon elérhető -minden ehhez szükséges terméket meg tudnak vásárolni nálunk magas minőségben és kiemelkedően jó árakon!