Kommunális szennyvízkezelés

2021.07.02

Kommunális szennyvíznek nevezzük az ipari felhasználók és a háztartások által kibocsátott szennyvizet, mely nagy mennyiségben tartalmaz mikroorganizmusokat és egyéb káros szerves anyagokat. A szennyvíz megfelelő elvezetése és tisztítása a fertőzésveszély elkerülése érdekében egy kiemelt terület.

Kommunális szennyvízkezelés

A szennyvízkezelés menete

  1. szennyvíz elvezetése csatornarendszeren keresztül
  2. szennyvíz összegyűjtése
  3. ideiglenes tárolás (nem minden esetben)
  4. szennyvíztisztítás

A közművel ellátott területeken a szennyvíz csatornarendszeren keresztül a szennyvíztisztító telepre kerül. Ahol nincs kiépítve csatornahálózat, ott a szennyvíz tisztítására korszerű, házi közműpótló kisberendezés alkalmazható, mely egy előülepítőből és egy bioreaktorból áll. Az ideiglenes tárolóból megfelelő időközönként az összegyűlt szennyvíziszapot el kell szállíttatni arra szakosodott vállalkozóval olyan szennyvíztisztító telepre, mely nem közművel összegyűjtött, háztartási szennyvíz befogadására alkalmas.

A szürkevíz újrahasznosítása

Hazánkban átlagosan naponta 150 liter vizet használunk el fejenként. Ennek legalább harmadát megtakaríthatnánk, ha a szürkevizet újrahasznosítanánk, amit tisztítás után felhasználhatunk vécéöblítésre, mosásra és locsolásra. Ilyen célra gyártanak különböző tartályokat, amelyek összegyűjtik az újrahasznosítandó szennyvizet, a benne elhelyezett rendszer pedig megszűri, tisztítja, csírátlanítja azt.

A Hidro-Consulting Kft. kínálatában számos szennyvízelvezetésre és –tisztítására alkalmas, lakossági felhasználásra készült berendezés található:

hidroconsulting-szennyviztisztitas.JPG

 

sbr-singlechamber-pe-re.jpgclearfox-fbs-klaeranlage-500.png

Szennyvízkezelés ipari felhasználók számára

A lakossági felhasználókhoz képest az iparban sokkal nagyobb mennyiségű és eltérő összetételű szennyvíz keletkezik, így ennek kezelése, elvezetése és tisztítása más szempontok szerint történik, mint a háztartások szennyvíztisztítása. Cégünk az ipari felhasználók számára is kínál számos szennyvízkezelési megoldást:

clearfox-sbr-szennyviztisztias-1.jpg    hidroconsulting_szennyvizkezeles_clearfox_lamellas_pe.PNG

 

hidroconsulting_szennyvizkezeles_fbr_clearfox.PNG  sbr-kit-rendszerek-hidroconsulting.jpg

Szennyvízkezeléssel, telepítéssel kapcsolatos kérdés esetén keresse bizalommal Szaktanácsadó mérnökeinket!