A gázmentesítés szerepe a szennyvíztisztító rendszerekben

2021.05.27

A szennyvízben sokféle oldott gáz található meg, melyek megnehezítik a szennyvízkezelést és a kibocsájtott szagok miatt a lakosságnak bosszúságot okozhatnak. Ezért fontos a szennyvízkezelés során a gázmentesítés és szagemisszió csökkentése.

A gázmentesítés szerepe a szennyvíztisztító rendszerekben

Gázmentesítésre és szagtalanításra alkalmas berendezések

A Hidro Consulting Kft. kínálatában olyan termékek is megtalálhatóak, melyek alkalmasak a nyersvízben lévő metán eltávolítására és a szennyvízből származó szagok csökkentésére:

  1.       ROMOLD aktívszén szűrő
  2.       Reginjekt
  3.       Vákuumos gáztalanítók

Aktívszén szűrés

Az aktívszén szűrés megoldást nyújt gázok megkötésére, melyek az egészségre károsak, illetve robbanás veszélyesek. Ezek a légnemű anyagok természetes – akár szaghatással is járó – folyamatok során oldódnak ki szennyvizekből és ivóvizekből.

aktivszen-szurok-2.jpg  aktivszen-szurok-3.jpg

 

Gázmentesítés

Az ivóvíz kezelő berendezések első lépcsőfokaként szokták alkalmazni a nyersvíz gázmentesítést. Ez a lépés a vízminőségtől függően két típusú lehet:

  1.   Ha szükséges az ivóvízhálózat fertőtlenítés során vas- és mangántalanítás, arzénmentesítés vagy szervesanyag eltávolítás, akkor ajánlott a nyersvízbe oxigén bevitelével az anyagok egy részét oxidálni. Így csökkenthető a vegyszerigénye a gázmentesítés folyamatának.
  2.   Ha a nyersvíznek magas az ammónium tartalma, mely az oxidáció során nitritté és nitráttá alakul, javasolt vákuumos gázmentesítő berendezéseket használni.

 

reginjekt-2.jpg

 

A reginjekt a nyomáskülönbség elvén működő, gázmentesítésre szolgáló berendezés, mely alkalmas rétegvizek kezelésére, metán eltávolításra, savtalanításra, vas- és mangántalanításra, szervesanyag csökkentésére, illetve ammónia és arzén mentesítésre. További információkat a Termékek közt találhat.

         vákuumos.jpg

 

A vákuumos gáztalanító elsősorban a metán eltávolításra szolgál. Azonban eltérően a hagyományos légtelítéssel működő gázmentesítő berendezésekhez képest, ebben a rendszerben a víztér feletti vákuum hatására válik ki a metán a nyersvízből. Ezt elsősorban a magas ammónium tartalom esetében javasolt alkalmazni, elkerülve az oxidálás következményeit. A cégünk kínálatában megtalálható vákuumos gázmentesítő berendezésekről a Termékek aloldalon talál részletesebb leírást.

Amennyiben kérdések merülnének fel Önben a gázmentesítés és szagemisszió csökkentés témájában, keresse bizalommal szakértő munkatársainkat!

Szaktanácsadó mérnök: Szekeres Anett