Emésztőgödör helyett környezetbarát szennyvízelvezetés

2021.07.15

A csatornázatlan területeken gyakran alkalmazzák a lakossági szennyvíztisztításban közműpótló berendezésként az emésztőgödröt. Azonban ez ma már egy elavult, környezetkárosító megoldásnak számít a szennyvízelvezetésben. Helyette már számos modern, környezetbarát szennyvíztisztító rendszer jelent meg, melyek cégünk kínálatában is megtalálhatóak.

Emésztőgödör helyett környezetbarát szennyvízelvezetés

Mi az emésztőgödör?

Az emésztőgödör egy földbe ásott lyuk, melynek közepén betonból vagy acélból található emésztőtartály helyezkedik el. Általában 1 méter széles és 2-3 méter mély, azonban további helyigénye van, ahol a rendszer vízelvezető területét kell biztosítani.

Hogyan működik az emésztőgödör?

A háztartási tevékenységek során keletkezett szennyvíz eljut az emésztőgödörbe, ahol a különböző mikroorganizmusok a vízben található szilárd részecskéket kisebb molekulákra bontják. A baktériumok így könnyebben le tudják bontani a szennyeződéseket. Az emésztőgödröt bizonyos időközönként szükséges kiszippantani, mert nem kapcsolódik a központi szennyvíztisztító rendszerhez, így az elvezetés nem megoldott.

Emésztőgödör 5 legfőbb hátránya

  1. szagemisszió
  2. környezetre káros
  3. rendszeresen szükséges kiszippantani
  4. dugulásveszély és annak következményei
  5. nagy helyigény

Emésztőgödör helyett természetközeli szennyvíztisztítás!

Az előbbiekben bemutatott emésztőgödörnek egyetlen előnye a házi szennyvíztisztító berendezésekkel szemben, hogy rövidtávon költséghatékony a kialakítása, viszont hosszú távon kevésbé éri meg. Telepíteni sem célszerű mindenhová: például talajvizes területeken könnyen dugulás jöhet létre, mely kellemetlen szag- és gázemisszióval jár.

gyokerzonas_szennyviztisztitas_hidroconsulting.jpg

termeszetkozeli_szennyviztisztitas.jpg

 

A Hidro-Consulting Kft. kínálatában megtalálhatóak modern, természetközeli szennyvíztisztító rendszerek, melyek kiépítése drágább, mint egy emésztőgödöré, azonban üzemeltetésük már sokkal kevesebb költséget von maga után, mint a hagyományos szennyvíztisztításé. Ezen környezetbarát szennyvíztisztítási megoldások környezetkímélőek és nem járnak kellemetlen szaghatásokkal sem.

Amennyiben érdeklődik a természetközeli szennyvíztisztítás iránt, keresse bizalommal Szakértő Munkatársainkat!